dimarts, 26 de febrer del 2008

Serrat de la Palomera. Montserrat Sud. 16-febrer-2008.

Serrat de La Palomera, sota el coll de Musset.

Aprofitant que dissabte no tinc curs, quedo amb el Josep per anar a conèixer les vies de La Palomera, que ja tocava! ara fa un any els primers posts no éren per córrer a probar les víes,
  • l'Òskar (K)
  • i el
  • Pere (Groinket)
  • ens advertíen de la pluja de pedres que suposava escalar a la zona...


    Magnífica ressenya de Roger Kush publicada a
  • Ona Climb


  • Pel que vàrem poder comprovar, la roca s'ha sanejat molt, alguna pedra cau, però esporàdicament i no més que en altres llocs.
    La caminada per arribar-hi no és llarga però sí dura, puja directament del camí que ve de Can Jorba recte amunt, entra un tros a l'esquerra situant-se sobre les vies del "Faraó de Baix", per trencar a la dreta i amunt, amunt fins que ja veurem al fons una careneta.


    El Josep a Tardanza Vè, amb un balmat on disfrutar.


    Fent Taluego, 5a+ amb una entrada fina i la panxeta per xalar!

    Gaudint de les preses de la panxa! molt millors que les de l'inici.


    Les víes són agrupades en dos sectors ben diferenciats, el primer que trobem té el peu de via a l'ombra i irregular, el segon sector, a minuts té peus de via mes còmodes i més verticalitat. Vàrem fer poques víes, curiosament tot i la caminada, aviat es va omplir de gent...i ocupàren les assequibles per nosaltres, amb el que canviàrem de sector ràpidament.
    Per començar ens posem a Bardo 5a on ja tastem la tònica de l'equipador, primeres assegurances força altes, cap problema, i excursionetes entre la segona i la tercera...a més els peus de via és on vaig trobar la roca més relliscosa i poc fiable, millorant a mesura que t'aixeques. Volíem anar a Mandala, però és ocupada i per fer temps i conèixer la zona fem Pal nen i la nena, via poc interessant i amb molts pans de conglomerat inestable que perillen de caure sobre el peu de les altres vies, negligible...donat que la colla ha augmentat i no deixen les vies, optem per anar al primer sector, allà estem sols i fem: Tardanza 5a i Taluego5a+; la dificultat es concentra a les dues primeres xapes i al sostret, on l'abundància de canto fa fruir del pas! A Taluego, hi ha una bona excursió per anar a xapar la tercera assegurança.


    A Bardo tastant la roca i la verticalitat.


    Un dels motius de l'escapada ràpida a La Palomera era tastar algunes vies per portar-hi cursetistes, el lloc és preciós i suposava que poc freqüentat...mentre escalàvem no em vaig poder estar de fotografiar el "Top-rope" que vàren instal.lar els "colegues" del costat! un seguit de despropòsits que fan fer hores extres a "l'Àngel de la guarda".

    Perillós "Top-rope" malauradament no massa rar a algunes escoles d'esportiva.

    No ens queda temps per mes, demà tot el dia de curset, i he quedat amb la familia que avui a dinara casa.

    Primer sector

    Tinc ganes de tornar a fer mes vies, el topant s'ho val i les poques vies que hem fet m'han agradat força, sembla que el problema de la pluja de pedres s'ha resolt, gràcies a tots els que hi heu escalat abans per la magnífica neteja!

    8 comentaris:

    Miquel Sabadell ha dit...

    Hola Jaume , l'altre dia vaig estar fent una mica d'esportiva per la zona del Farao de baix, no coneixia aquesta zona que publiques...interessant, potser m'hi apropi un dia d'aquests, i més tenin bones resses..Ei felicitats per lo del curs d'escalada, aixó si que te merit, és maco ensenyar allo que més t'agrada...

    Anònim ha dit...

    Bona zona.... no la coneixia.... li farem una visita!
    Sense comentaris el top-rope.... vaja, que aquest si que necessita apuntar-se a algun Curs.
    Salut i muntanya!...

    Txomo ha dit...

    doncs jo no el veig tant malament el top ropillo xD

    Almenys l'estaven fent de dos punts... coses pitjors he vist i he fet xD

    Pietro ha dit...

    Hola Jaume. Veig que la zona de la Palomera ja va millorant la roca,...li hauré de fer una altra visita a veure si em deixa més bon sabor de boca !. Bé, ara que ja has acabat les sessions didàctiques (...les oficials vull dir) a veure si coincidim. T'apuntes diumege a fer esportiva?
    Per cert, com diu l'Alberto, jo tampoc veig tant malamanet aquest tope rope: almenys hi ha dues cintes i "contrapeadas". L'únic que milloraria jo és posar-les a la mateixa alçada (preferiblement a baix). Què més està malamanet? (...més que res per no fer-ho jo!)

    Mingo ha dit...

    Hola Jaume
    LO del top rope, sense comen`t.
    Escolta una cosa, és possible anar i poder escalar en top rope?. Vui dir-te que si un dia i vaig sol puc anar caminant dalt i fer les vies assegurat, per probar grau.
    Salut!!

    jaumeplanellpiqueras ha dit...

    M'esperava que la foto del Top-rope generaria polèmica i ho celebro, ja que el tema és prou important per a la nostra seguretat: Una instal.lació per a fer Top-rope ha de ser sobretot segura i instal.lada en unes assegurances a proba de bomba, no hem de perdre de vista que un top-rope actua com una politja (polipaste) i que el punt on es recolza la corda és on actuen les resultants de força dels dos vectors, escalador i assegurador!
    En la foto, un mosquetó simple i instal.lat a la part superior de la reunió. Els mosquetons poden obrir-se i en obert aguanten uns 7Kn aprox (segons marques i models).
    La possibilitat d'obertura, tot i que és baixa, existeix, i mosquetons trencats, no fa massa que s'en parlava per aquests foros...
    Crítiques a la instal.lació: amb un sol mosquetó de rosca col.locat a l'anella inferior tenim un top-rope segur i fiable del que no ens haurem de preocupar.
    La cinta exprés que aguanta el pes de la corda està a l'anclatge superior, en cas de trencar-se aquest la sotragada sobre l'altra cinta pot ser important i el resultat aleatori...
    Pere, d'acord amb tú, dues cintes expres amb les tanques oposades i posades a l'anella inferior de la instal.lació és una bona sol.lució, però no et sembla més segur i senzill un sol mosquetó de seguretat a l'anella de la instal.lació?
    Com a reflexió final, si una cosa pot passar (sortida de la corda del mosquetó, ruptura del mateix etc)i ho podem evitar facilment tan sols amb un mosquetó de rosca...per què no fer-ho?

    Pietro ha dit...

    Totalment d'acord, simplement t'ho preguntava perquè igual hi havia algun detall de la foto que jo no havia captat. Jo mateix moltes vegades no porto mosquetons de seguretat a sobre i opto per la solució que t'he comentat i que tu confirmes.

    jaumeplanellpiqueras ha dit...

    Hola Mingo, al, primer sector pots remuntar per l'aresta brucs i vas a les reunions i al segon sector pots fer la via pel nen i la nena IIIer-IV des d'on xapes la reunió de Bardo.